2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szolnok: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Ezt a programot Batman is megirigyelné!

frisshirek.hu | 2022. augusztus 04. - 17:49
Ezt a programot Batman is megirigyelné!
A 2016-ban indult denevérvédelmi programnak köszönhetően denevérek százai menekültek meg.

A Kossuth Lajos Általános Iskolát és a Városházát is úgy újították meg Tiszafüreden, hogy többszáz denevérre is tekintettel voltak közben. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal még 2016-ban indította el denevérvédelmi programját, abból a célból, hogy megóvják a kis repülőemlősök élővilágát. Odúkat helyeztek ki iskolák, óvodák udvarain lévő fákra, parkokba és a tiszai ártéri erdőkbe, amelyeket a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai készítettek el.

A denevérvédelem azonban kiterjed az állami és önkormányzati ingatlanok felújítására. A régi épületek padlásai ugyanis rendre kolóniáknak adnak otthont. Tiszafüreden a Kossuth Lajos Általános Iskola tetőcseréjét érthető módon 2021 nyarán, tanítási időn kívül bonyolították le, ez azonban a denevérek szaporodási időszaka is. A költés és a bőregérfiókák azonban több városi intézmény összefogásával zavartalan maradhatott, mert a felújítás alatt lévő területet leválasztották a denevérlakról. Hasonlóan körültekintően valósult meg a tiszafüredi Városháza megújulása is.

Az elmúlt időszakban Közép-Tisza ártéri területein 4 denevértornyot építettek, Szolnokra pedig még kettőt terveznek 2024-ben – adta hírül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

A kép forrása: unsplash.com